Iaido

Om oss

Vi utövar Mugai ryu, en japansk svärdsskola med sina rötter i 1600-talets Japan och är en del av Mugai ryu Meishi Ha under Niina Toyoaki Gyokusou SokeVår huvudlärare är Luciano Gabriel Morgenstern Sensei som finns i Köln, Tyskland. Vi tränar Iai och Kenjutsu.

TRäningstider VT 22

ONSDAG 18 – 21
LÖRDAG 09 – 12

Plats:
SSJK Byahuset, Lundavägen 2 Södra Sandby

Demonstration av testhuggning

Vad tränar vi?

Träningen består av tre olika huvudområden: Vi tränar kata som är förutbestämda sekvenser, det kan ske individuellt eller i par och tränar vi i par så använder vi så kallade Bokken, träsvärd. Tränar vi individuellt så använder vi olika former av svärd beroende på vilken nivå av skicklighet vi har uppnått. Sedan utför vi Tamashigiri, där använder vi skarpa svärd för att hugga igenom rullade och blöta tatamiattor av vass. Det gör vi för att vara säkra på att vi kan hugga, annars blir våra Kata bara en tom dans. Iai och Kenjutsu är att hugga, inget annat. Till sist utövar vi Gekken som är en form av fri ”sparring”, i Bogu, en kendorustning  och med Shinai som är träningssvärd av bambu. Utöver detta så mediterar vi och försöker att fördjupa oss inom den filosofi och livskunskap som finns knuten till det japanska svärdet. Träningen kan vara fysiskt och mentalt krävande och utmanar dig.

Kata

Det finns ett i det närmaste oändligt antal kata i den japanska svärdskonsten. Vår skola, Mugai ryu, har däremot inte så många. Grundaren Tsuji Gettan, ansåg att det räckte med ett fåtal tekniker som man kunde väl. Träningen utförs individuellt eller i par. Tränar vi individuellt använder vi Iaito som inte är skarpa eller Shinken vilket är skarpa svärd, allt beroende på skicklighet. Tränar vi parkata använder vi oftast Bokuto, träsvärd, för att kunna träna säkert.

Suemonogiri

Tameshigiri

Tameshigiri är att hugga med sitt svärd. Iai och Kenjustu är huggande arter och inte en form av dans eller tom rörelse. Det är nödvändigt att både kunna och att träna på att hugga med sitt svärd för att förstå och kunna utöva Mugai ryu. Oftast hugger vi på Maki som är rullar av ytterskiktet på tatamimattor som rullas ihop och blötläggs, det ger ett bra och lagom motstånd

Gekken

För att vi skall få öva oss i att faktiskt tillämpa det vi lär oss, utövar vi Gekken eller sparring. Det påminner om Kendo, vi använder samma utrustning men det är ingen tävling och det finns inga poäng, vinnare eller förlorare. Snarare är det ett sätt att träna teknik, stridsvilja och fysik i en verklig kamp man mot man.


Grundaren

Tsuji Gettan, samtida målning, notera svärd och Rakusu.

Mugai ryu (無外流) grundades av Tsuji Gettan (1650-1729) i slutet på 1600-talet, under tidiga Edo-perioden, när krigskonsten fortfarande var aktuell i Japan. Fokus fanns inte längre på slagfältet och krig i rustning utan framför allt svärd som ett vapen för självskydd, dueller eller vakttjänst. Fokus inom Mugai ryu ligger därför på att försöka uppnå funktionella tekniker genom effektiva rörelser samt avskalning av det överflödiga. Detta är också något som återspeglas i stilens filosofi som är starkt zen-inspirerad. 

Kontakt

Hokokuji SSJK banner

Tveka inte att höra av dig eller kom förbi en av våra träningar och prata en stund. Är du intresserad så har vi utrustning att låna ut i början. Lediga och mjuka träningskläder och inga skor duger fint i början. För att börja träna behöver man vara minst 16 år och ha målsmans tillstånd.

Länkar

Nedan finns länkar för vidare läsning.
https://iaido-koeln.de/en/
Detta är Luciano Gabriel Morgenstern Senseis Dojo.

http://mugairyu-international.com
Detta är Soke Niina Toyoakis huvudsida där det finns mycket att läsa.

https://www.ssjk.se
Detta är hemsidan för den klubb i vilken vi tränar. Här finns en del allmän information kring medlemskap och andra arter som ni kan träna också inom klubben.